Foto Dusica Cvetkovic |
Seitan ili "pšenično meso" je zapravo biljna bjelančevina gluten, a dobiva se ispiranjem škroba iz polubijelog pšeničnog brašna. Stoga, ako ste alergični na gluten ili imate celijakiju, na seitan radije zaboravite. Međutim, ukoliko nemate ovakvih problema, seitan će se izvrsno uklopiti u vašu zdravu prehranu!
Iako je značajan izvor bjelančevina, seitan ne sadrži kolesterol i masnoće, za razliku od većine bjelančevina životinjskog porijekla. Za ljude koji dobro podnose gluten, seitan je lako probavljiva namirnica. Što se tiče pripreme jela, ovo je vrlo zahvalna namirnica, koja se može pripremiti na bezbroj načina i lako prilagoditi svačijem ukusu.
Potrebno je
Za seitsn
potrebno je
1 kg brasna tip 850
650ml mlake vode
1 stapic celera
1 sargarepa
djumbir po ukusu
1 glavica crnog luka
1 kasicica slatke paprike
1 kasicica mesanog suvog zacina
so i biber
Priprema
Sve lepo sjediniti
Mesiti oko 10 minuta dok se nedobije fino glatko testo
Vratiti u ciniju gde je zameseno i naliti mlakom vodom i ostaviti da odstoji 2 sata tako u vodi.
Za to vreme pripremiti supu od
1 stapic celera
1 sargarepa
djumbir po ukusu
1 glavica crnog luka
1 kasicica slatke paprike
1 kasicica mesanog suvog zacina
so i biber
U serpu naliti 2-3 litra vode i sipati povrce i kuvati
Proslo je 2 sata i testo je jako mekano
Pocinjemo da ispiramo testo naizmenicno sa hladnom i toplom vodom sve dok nam voda nebude bistra
Prvo pranje u hladnoj vodi slika prvog pranja je ,pa ide mlaka voda i sve tako dok nebude bistra to su od prilike 16 pranja.
Voda od zadnjeg pranja izgleda ovako
Ispiramo jos malo hladnom vodom
Zeljeno testo stavimo na cistu krpu i uvijemo je kao bombona
I stavimo u supu da se kuva sat ipo ali ne da vri supa ,na srednjoj temperaturi Izvaditi kada prodje sat ipo i odmotati krpu i seitan je gotov
Od 1kg brasna dobijen seitan 520 g
Naliti supu i ostaviti da se ohladi,ovako u supi moze da stoji 10 dana u frizideru Ovu bacu koristite za musaku,sarme,pljeskavice,lazanje.....
Нема коментара:
Постави коментар